اعتماد به نفس
شاید همه افراد، این تصور را داشته باشند که شناخت درست از اعتماد به نفس را دارا هستند و تا مقداری، چه زیاد و چه کم از آن را در وجود خود دارند اما بسیاری از افراد شناخت درستی از آن نداشته و یا به طور کل کمبود آن در درونشان باعث ایجاد احساس پوچی و نا امیدی می شود. در این مقاله با اعتماد به نفس، راه های افزایش و انواع آن آشنا خواهیم شد.
معنای اعتمادبه نفس:
اعتماد به نفس، مقوله ای است که می توان تعاریف متفاوتی برای آن به میان آورد. مثلاً می توان این گونه تعریف نمود که اعتماد به نفس، به معنای این است که به لحاظ ذهنی مطمئن باشیم می توانیم کاری را با کیفیت مطلوبی انجام دهیم.
به عبارت دیگر داشتن احساس ارزشمندی به خود و توانمندی های خود، داشتن اعتماد به نفس است یعنی هنگامی که مهارت کافی در انجام کاری داشته و نسبت به انجام آن کار تصور ذهنی مثبت را دارا باشیم. مقدار اعتمادبه نفس افراد در هر موضوعی متفاوت است.
برای مثال، شاید ما در ورزش اسکی استعداد، توانایی و اعتمادبه نفس داشته باشیم ولی برگزاری کنفرانس و صحبت در جمع برای ما سخت باشد و اعتماد به نفس بالایی نداشته باشیم. پس این عقیده وجود دارد که اعتمادبه نفس بر اساس هر کاری، متفاوت است.
عوامل مؤثر در میزان اعتمادبه نفس:
- داشتن مهارت و دانش مناسب و کافی
- بازخورد های دیگران در مورد انجام کار
- تجربه های قبلی انجام کار
- و …
اهمیت اعتماد به نفس:
اگر شما اعتمادبه نفس لازم و کافی را نداشته باشید، دو پیشامد زیر رخ می دهد:
- یا در انجام آن کار خطا کرده و با کیفیت بسیار کم انجام می دهید که همین مسئله باعث می شود باز هم اعتماد به نفس شما کاهش یابد. این موضوع به صورت یک چرخه اشتباه ادامه دار می شود.
- یا ممکن است هیچ گاه، به انجام هیچ کاری دست نزنید و کاری را شروع نکنید و از انجام آن فرار کنید.
انواع اعتماد به نفس:
اعتماد به نفس، مقوله ای است که دارای انواع مختلفی می باشد. انسان، برای داشتن استقلال لازم برای زندگی و جلوگیری از مأیوس شدن و احساس پوچی، نیاز به همه نوع آن دارد. در ادامه با انواع آن ها آشنا خواهیم شد.
اعتمادبه نفس احساسی و عاطفی:
هر زمان که بتوانیم دنیای احساسات و عواطف خود را کنترل کنیم و بر آن مسلط باشیم، از اعتمادبه نفس احساسی و عاطفی برخوردار هستیم. این که درک کنید دقیقاً چه احساسی دارید، معنای آن چیست، انتخاب های احساسی درست و غلط کدامند، بتوانید از خود در برابر صدمه ها و رنج های روحی و عاطفی مراقبت کنید و به وجود آوردن روابط سالم و صمیمی چگونه است.
اعتمادبه نفس رفتاری:
اعتماد به نفس رفتاری، به این معنی است که قابلیت و توانایی انجام دادن کارها در فرد چقدر است. از کارهای ساده گرفته تا کارهای سخت همانند تحقق یافتن رویاها.
اعتمادبه نفس روحی و معنوی:
مهم ترین نوع اعتماد به نفس، اعتماد به نفس روحی و معنوی است. این نوع اعتماد به نفس همان اعتماد و ایمان شما به جهان هستی و کل آفرینش و موجودات است. این ایمان روحی، زندگی، هدف و نهایتی مثبت را در پی خواهد داشت.
چرا اعتماد به نفس مهم است؟
نبود اعتمادبه نفس برای یک شخص، مانند یک مانع در مسیر پیشرفت زندگی وی عمل می کند و فرد را مدام به عقب می کشد. افرادی که خود را باور ندارند و فاقد اعتماد به نفس لازم هستند، دائما احساس پوچی و بی مقداری دارند؛ به همین دلیل در کارهایشان با شکست رو به رو می شوند.
این افراد، به علت وجود احساس ناامیدی حاکم بر زندگی و روح و افکارشان، ممکن است بهترین موقعیت های خود را، به سادگی از دست دهند؛ این گونه افراد، همیشه تصویر نامفهوم و شناخت ناقصی از خود و استعداد هایشان دارند.
به عبارت دیگر، از خودشان شناخت نامعلوم و گنگی دارند؛ برای همین، در پیدا کردن راه درست زندگی با مشکل برخورد می کنند.
چطور حس اعتمادبه نفس خود را تقویت کنیم ؟
- شما باید بپذیرید که هر شخصی در این جهان با دیگری متفاوت است. پس شما دارای شخصیتی متمایز از دیگران هستید و یا به عبارت دیگر شما در این دنیا تک هستید.
- افرادی که اعتمادبه نفس کافی ندارند، مدام رنگ عوض می کنند. هنگامی که در کنار همسر خود هستند، مشخصاتی که او دوست دارد از خود بروز می دهند، در کنار دوستان، شخصیتی متفاوت از شخصیت قبلی و به همین ترتیب در سایر روابطشان.
شما باید با تمام سلایق، علایق و احساسات، یعنی دقیقاٌ خود را همان طور که هستید نشان دهید و رفتار کنید و خود را دوست داشته باشید و ارزشمند بشمارید.
- یکی از راه هایی که باعث می شود اعتماد به نفستان افزایش یابد، این است که تمام استعداد ها ،توانایی ها و خصوصیات شخصیت خود را را بر روی یک کاغذ بنویسید. این کار موجب تقویت اعتمادبه نفس در شما می شود.
- برخی اوقات، کمبود اعتماد به نفس، ریشه در دوره کودکی و نوجوانی فرد داشته و به علت توصیفات نادرست و منفی که از دیگران به خصوص نزدیکان خود شنیده است، دچار این مشکل شده است. در این گونه مواقع، تنها موضوعی که فرد باید به آن فکر کند این است که، ارزش بسیار بالایی دارد و حرف ها و نظرات پوچ دیگران نباید در زندگی وی تأثیر گذار باشند.