پایان دادن به روابط سمی
ممکن است برای هر کدام از ما پیش آمده باشد که به شخصی از عمق وجود علاقه مند باشیم و حتی تصور گذراندن روزهای زندگی بدون وجود او برایمان تلخ باشد. اما گاهی اوقات زندگی باب میل ما پیش نرفته و آن طور که ما می خواهیم نمی شود و زمانی ممکن است مجبور شویم، پایان دادن به روابط سمی با دیگران را را تجربه کنیم.
تصمیم گیری برای پایان یک رابطه
مشکلات، ناراحتی و اختلاف درون همه ی روابط عاشقانه، ممکن است وجود داشته باشد و این امری طبیعی است. به کمک صحبت کردن، چاره جویی، احترام به شخص مقابل و عقاید او، صبوری و سعی در درک کردن یکدیگر، می توان وضعیت دلخواه را ایجاد نمود اما زمانی پیش می آید که اختلاف نظر ها زیاد شده، درک شدن و درک کردن وجود نداشته، صداقت و مسئولیت پذیری و تعهد نسبت به یکدیگر از بین رفته و رفتار ها تغییر یافته که برای یکی از اشخاص یا هر دو، قابل پذیرش نیست. در این وضع که دیگر چاره ای برای حل مشکلات نیست، تصمیم دیگری جز پایان دادن به رابطه نمی توان گرفت.
پایان دادن به یک رابطه:
در زندگی ما ممکن است شخص یا اشخاصی وجود داشته باشند که آرامش ما را خدشه دار کرده و یا به طریقی از آن ها انرژی های منفی دریافت کنیم. با وجود علاقه نسبت به آن ها، باید خودمان را در ارجعیت قرار دهیم و آرامش را به خود برگردانیم. یعنی اگر لازم بود به یک رابطه سمی خاتمه دهیم.
تاثیر روابط سمی در زندگی:
رابطه سمی می تواند هر نوع رابطه ای با ارزش ها و اهمیت های متفاوت همچون رابطه با والدین، فرزندان، همکاران و حتی بهترین دوست را تحت تاثیر خود قرار دهد. برای اینکه از نظر جسمی و روحی فرد سالمی باشید باید از شر موقعیت ها و روابط سمی خود را خلاص کنید. مسئله مهم ماجرا اینجاست که باید بتوانید خود را با موارد هشدار دهنده ای که برای شناسایی یک رابطه سمی وجود دارد، آشنا کنید و بدانید این روابط می توانند عواقب بسیار حاد و جدی در پی داشته باشند. برخی از این عواقب می توانند در طولانی مدت، بر روی سلامت شما تاثیر بگذارند.
پس از این که توانستید از شر روابط سمی رها شوید، مطمئناً زندگیتان به سرعت به جهت مثبتی خواهد رفت، اعتماد به نفستان دوباره باز خواهد گشت، موفقیت و پیشرفت در زمینه های مختلف برایتان دوباره ایجاد خواهد شد، سایر روابط به طور مثبت شکل خواهد گرفت و هر روز احساس بهتری خواهید داشت.
نشانه های روابط سمی:
چند نشانه از داشتن روابط سمی عبارت است از:
- عدم تبادل محبت
- خسته شدن
- سرکوب اعتماد به نفس
- احساس خطر
- کنترل علایق و گرایش ها
- تحقیر شدن
- اختلافات و مشاجره های بی پایان
- جدا سازی از سایر روابط
- وجود بی اعتمادی
- قضاوت و انتقاد کردن زیاد
- عدم وجود احترام متقابل
عدم تبادل محبت:
ممکن است این مسئله برایتان پیش بیاید که در یک رابطه که تبادل محبت صورت می گیرد، فقط شما انجام دهنده آن بوده و از طرف مقابل هیچ گونه دریافتی نداشته باشید. به عبارت دیگر یک طرف از رابطه محبتی می دهد و هرگز چیزی دریافت نمی کند؛ در صورتی که این موضوع باید متقابل باشد.
وقتی در رابطه ای (هر نوع رابطه، چه کاری، چه عاشقانه، چه دوستانه و …) شما تنها نقش انتقال دهنده را بازی می کنید و هیچ دریافتی از شخص مقابل ندارید، به صورتی است که انگار فرد مقابل هیچ حضوری در زنگی شما ندارد. ممکن است دوست داشته باشید از سایرین محافظت کنید و به فکرشان باشید و حس خوب به آن ها منتقل نمائید اما برای داشتن یک رابطه موفقیت آمیز، باید بتوانید تعادلی بین دادن ها و گرفتن هایتان برقرار نمایید. آدام گرنت نویسنده مشهور در حوزه روابط فردی، بر این باور است که:« بهترین روش برای داشتن یک رابطه موفقیت آمیز ایجاد تعادل بین دادن ها و گرفتن هاست.»
خسته شدن:
یک رابطه ناسالم یا به اصطلاح سمی ممکن است بسیار خسته کننده باشد. اگر احساس می کنید همه انرژی تان در بحث کردن با طرف مقابل و سعی در قانع کردن او، هدر می رود و تحمل ادامه این رابطه برایتان سخت شده، باید بدانید که به احتمال زیاد در یک رابطه سمی قرار گرفته اید. این افراد و چنین روابطی، ممکن است از هر طیفی باشند. مثلا ممکن است این رابطه با همکارتان باشد که به طور مداوم سعی می کند دستاوردها و تلاش های شما را دست کم گرفته و بی ارزش بشمارد و به شما احساس پوچی انتقال دهد یا این که فردی از خانواده تان باشد که دوست دارد همیشه برایتان دردسر ایجاد کند و یا در روابط دوستانه و عاشقانه خود، از این دست مشکلات داشته باشید.
سرکوب اعتماد به نفس:
آیا تاکنون برایتان این مسئله رخ داده که به خاطر ارتباط با فردی احساس بدی داشته باشید و اعتماد به نفستان پایین بیاید؟ اگر جوابتان به این سوال مثبت است، باید از شر این رابطه سمی خلاص شوید و افرادی که باعث کاهش اعتماد به نفستان شده اند را از این رابطه حذف نمایید. اعتماد به نفس پایین در هر رابطه ای می تواند رابطه را به شکل دیگری جلو ببرد و باعث شود شما متفاوت تر از حالت طبیعی خود رفتار کنید.
احساس خطر:
گاهی نیز ممکن است توسط افراد دیگری که به شما حسادت می کنند تهدید شوید و احساس خطر کنید. هر چیزی که امنیت و اعتماد شما را زیر سوال می برد باید از زندگیتان حذف شود.
کنترل علایق و گرایش ها:
اگر در رابطه ای چنین حسی دارید که نمی توانید عقاید خود را به راحتی با فرد مقابل در میان بگذارید و از بیان نظرات خود می ترسید یا بعد از بیان احساساتتان واکنش منفی از دریافت می کنید، خود را از چنین روابطی دور سازید. چنین افرادی تلاش می کنند همیشه روش تفکر شما را تحت کنترل خود داشته باشند. آن ها لحظات مطلوب شما را تبدیل به اوقات بدی می کنند.
تحقیر شدن:
تحقیر شدن یا کوچک شمرده شدن امکان دارد به نظر موضوع مهمی نرسد اما واقعیت این است که این نوع رابطه سمی، به عنوان سوء استفاده احساسی و روانی شناخته می شود. چنین احساسی بسیار مهم است و زمانی که فردی چه به صورت عمدی و چه به صورت غیر عمدی شما را کوچک می شمارد، نباید از آن به راحتی عبور کنید. تنها سوء استفاده فیزیکی نیست که باعث ایجاد اسیب های ماندگار در ذهن و روان انسان می گردد. سوء استفاده عاطفی هم می تواند برای روح و روان انسان مضر باشد.
اختلافات و مشاجره های بی پایان:
وجود برخی از مناظره ها در هر رابطه ای عادی است و می تواند نشان دهنده سلامت آن رابطه باشد. باور متخصصان حوزه سلامت روحی و روانی هم به این صورت است. با این حال نکته مهمی که باید به آن توجه داشت، این است که اختلافات همیشگی و مداوم به عنوان یک نشانه سالم در نظر گرفته نمی شود و روش برخورد با اختلافات، دعوا ها و بحث ها بسیار مهم است. اگر متوجه شدید دیدگاه های مشترکی با فرد مقابل ندارید و همیشه سر هر چیز کوچکی به اختلاف بر می خورید، به احتمال زیاد در یک رابطه منفی و سمی حضور دارید.
جدا سازی از سایر روابط:
اگر فرد مورد نظرتان، دوست دارد شما را از سایر روابطی که در زندگیتان دارید جدا نماید، این نوع ارتباط به عنوان رابطه سمی در نظر گرفته می شود. چنین فردی، همه تلاش و قدرت خود را به کار می برد تا بتواند شما را از سیستم حمایتی شما جدا سازد و حتی بعدها کنترل بیشتری بر رویتان داشته باشد.
وجود بی اعتمادی:
همه افراد، به راحتی به دیگران اعتماد نمی کنند. اگر احساس کنید رابطه ای که با یک فرد دارید قابل اعتماد نیست قطعا نمی توانید آن را به سمت جلو هدایت کنید.
قضاوت و انتقاد کردن زیاد:
ممکن است فردی، دائماً شما را قضاوت کند، مورد انتقاد قرار دهد و همیشه در حال ایراد گرفتن از شما باشد که همین موضوع نشان دهنده ی این است که در یک رابطه سمی قرار دارید. باید به خاطر داشته باشید که انتقاد کردن، همیشه بد نیست و حتی اگر به جا، به اندازه و درست انجام شود، باعث می شود تا ایراداتتان را بفهمید و آن ها را رفع کنید.
عدم وجود احترام متقابل:
بنابر گفته متخصصین حوزه سلامت روحی و روانی، احترام، یکی از مهم ترین فاکتورها برای ایجاد یک رابطه سالم است. فردی که در رابطه احترام را دریافت کند، دلبستگی بیشتری به آن رابطه داشته و هرگز دست به کارهای بدی نخواهد زد. اگر احترامی بین شما وجود ندارد، باید به سمی بودن رابطه تان شک کنید.
نتیجه گیری:
روابط و افراد سمی، به سادگی می توانند کیفیت زندگی شما را پایین آورده و تاثیر منفی بر روی همه تعاملات شما داشته باشند اما خوشبختانه شما توانایی کنترل بر روابط خود و تبدیل نکات مثبت به نکات منفی را دارا هستید.
به همه علائمی که اشاره نمودیم، توجه داشته باشید و از این جهت که شما هم مسئولیت های خود در رابطه را به خوبی درک کرده اید، مطمئن شوید و هر زمان که از رابطه و شخص مقابلتان احساس خوبی دریافت نکردید، بهتر است رابطه را دوباره بررسی کرده و در صورت نیاز تغییراتی را در آن ایجاد نمایید.